Onweer op komst: Bekijk hier of het gaat onweren

Onweer op komst

Ben jij benieuwd of er onweer op komst is? Anders zou je waarschijnlijk niet op deze pagina terecht zijn gekomen. Hieronder lees je of er inderdaad onweer op komst is. Handig, zo kun je op tijd naar binnen of ergens schuilen want je wil natuurlijk niet door de bliksem getroffen worden.

Daarnaast lees je op deze pagina wat je het beste kunt doen als het opeens gaat onweren.

Lees dus snel verder en kom erachter.

Onweer op komst: Bekijk hier de verwachting


Er is onweer op komst op donderdag 9 en vrijdag 10 september. Het begint in 9 september in Limburg. Daarvoor is door het KNMI vanaf 13:00 uur code geel afgegeven vanwege flinke buien met kans op onweer.

Een dag later, op vrijdag 10 september, is er in het hele land code geel afgegeven vanwege de kans op onweer. De dag begint met wat bewolking die binnen komt drijven vanuit het zuidoosten. In de tweede helft van de middag kunnen er plaatselijke onweersbuien ontstaan. Naast onweer is er ook kans op hagel en hagel.

Het onweer komt na een aantal warme nazomer dagen met temperaturen die opliepen tot 27 graden.

Onweer in 2021

Het heeft in 2021 al een aantal keer geonweerd. Zo was er 25 juli kans op onweer, regen en hagel. Het KNMI had code geel afgegeven.

verder waren er op 18 juni trokken er flinke onweersbuien, met daarbij ook hagel, over ons land. Het KNMI had code oranje afgegeven vanwege de hevige buien. In Leersum ging het zeer flink te keer. Daar ontstond een valwind. Vele bomen in de omgeving waren omgewaaid en van je tuin bleef, als je pech had, weinig over.

Wat te doen als het gaat onweren

Als het gaat onweren, is het handig om te weten wat je het beste wel en niet kunt doen. Onweer kan, zoals je misschien wel weet, gevaarlijk zijn.

Wanneer het onweert is het verstandig thuis alle stekkers van apparaten uit het stopcontact te halen. Wanneer de bliksem in de buurt inslaat, kan dat voor piekspanningen zorgen in het elektriciteitsnet. Dat is slecht voor je apparaten zoals computers, laptops, telefoons en koffiezetapparaten. Je apparaten kunnen er zelfs kapot van gaan. Ook al vergoed de verzekering misschien de schade, het kan lang duren voor je je geld terug hebt en het is dan nog maar de vraag of je van dat geld ook een nieuw apparaat kan kopen.

Je hebt vast weleens gehoord dat je niet moet gaan douchen als het gaat onweren. Het klinkt misschien als een fabeltje maar het echt waar. Als de bliksem dichtbij inslaat, dan zoekt de stroom een uitweg via de leidingen (net zoals bij elektrische apparaten). Ga daarnaast ook niet in bad en raak geen kranen en radiatoren aan.

Als je onderweg bent en er komt onweer aan, is het verstandig zo snel mogelijk naar binnen te gaan. De bliksem slaat in op het hoogste punt en als je bijvoorbeeld aan het fietsen bent langs een weiland is de kans een stuk groter dat je getroffen wordt door de bliksem. Wanneer je in het bos bent, doe je er verstandig aan daar zo snel mogelijk weg te gaan. Wanneer bomen getroffen worden door de bliksem, kunnen ze omvallen. Daarnaast ben je in de stad het meest veilig omdat daar veel hoge gebouwen staan.