Herfstweer op komst: Lees hier meer!


Herfstweer op komst

Ben jij benieuwd of er herfstweer op komst is? Dan ben je op de juiste pagina terechtgekomen. Hieronder lees jij of het dit jaar onstuimig wordt en of je beter op de bank een film kan gaan kijken.

Daarnaast lees je hier ook wat echt typisch herfstweer is in Nederland.

Lees dus snel verder!

Herfstweer 2022

Er is herfstweer op komst. Nu de herfst is begonnen, begint het weer ook herfstachtig te worden. In de eerste helft van september was het nog heerlijk weer met temperaturen die stegen tot boven de 20 graden. Hoe anders was dat in de tweede helft van september. De temperatuur is toen gedaald tot onder de 20 graden. Het regent veel en de wind waait een stuk harder. Zo nu en dan is er een klap onweer mogelijk tijdens een bui. In de nacht daalt de temperatuur tot rond de 10 graden. Dat zal voor veel mensen weer even wennen zijn. Ook oktober begint met regen. Al lijkt het na 2 oktober vooral droog te worden met temperaturen van 17 tot 19 graden.

Het wordt dus heerlijk weer om er op uit te gaan. Wel is het verstandig een jas aan te doen. Het zal in de tweede helft van september niet elke dag gaan regenen. Er is dus genoeg tijd om een wandeling te maken, bijvoorbeeld in het bos, of lekker een rondje te gaan fietsen.

Wat is typisch herfstweer?

Misschien vraag je je wel af nu je op deze pagina terechtgekomen bent, wat typisch herfstweer is? De meenste mensen denken bij herfstweer aan regen en wind. Toch is het in de herfst vaak rustig weer. Dat komt omdat de herfst een overgangsseizoen is. Daarnaast is er, zoals we de afgelopen weken gemerkt hebben, vaak mistig in de herfst en worden de nachten een stuk vochtiger. Als het dan gaat vriezen, kan het maar zo zijn dat je je autoruiten moet krabben.

Iets wat ook bij typisch herfstweer past is een storm. Dat is ook wel nodig, anders dwarrelen de blaadjes niet van de bomen. Bijna jaarlijks komt zo’n herfststorm voor. Toch gebeurde het in 2018 en 2019 niet en dat was zeer uitzonderlijk.

Eerste vorst aan de grond

Iets anders wat vaak in de herfst gebeurt is de eerste vorst aan de grond. Dit gebeurt vaak in september. Vorig jaar was dat ook het geval. Op 21 september werd het in Woensdrecht een temperatuur van -0,1 graden gemeten.

In de nacht van 15 op 16 oktober vorig jaar was er op veel plekken in Nederland vorst aan de grond. Het werd het koudst in Hupsel. Daar werd een temperatuur gemeten van -2,5 graden volgens nu.nl. Of er dit jaar weer voor het eerst vorst gemeten zal worden in september is nog even afwachten.