Storm Isha op komst: Bekijk hier de verwachting!


Storm Isha op komst

Is storm Isha op komst? Dat vraag je je waarschijnlijk af nu je op deze pagina terecht bent gekomen. Je bent hier op de juiste plek want hier lees je precies wat je kunt verwachten van storm Isha.

Naast alles over deze storm, kom je er ook achter wat je kunt doen als je stormschade hebt.

Lees dus snel verder en kom alles te weten over deze storm!

Wanneer komt storm Isha?

Storm Isha is op komst en komt zondagavond 21 januari. Ze is eerst onderweg naar het noorden van het Verenigd Koninkrijk waar ze zondagavond aan land zal komen. Er is vooral in Ierland en Schotland kans op gevaarlijk weer.

Als Isha aan land komt zal het hard gaan waaien. In Schotland zijn windstoten mogelijk tot 130 km/h. In delen van het Verenigd Koninkrijk is dan ook code oranje afgegeven voor zondagavond tot maandagochtend.

Storm Isha in Nederland

In Nederland zal het vanaf zondagochtend harder gaan waaien. De echte storm begint ook in avond en duurt tot maandagochtend. De meeste wind wordt verwacht in de kustprovincies. Daar zal de wind vanaf 23:00 uur aantrekken en wordt windkracht 8 verwacht. In het noordelijk kustgebied zal met windkracht 9 een zuidwesterstorm waaien.

In de kop van Noord Holland en de Wadden zal het het hardst gaan waaien. Er zijn dan ook windstoten mogelijk tot 110 km/h. Plaatselijk zelfs tot 115 km/h. Daar gaat het dus flink tekeer.

Flinke buien

In de nacht van zondag op maandag zijn er naast harde wind ook flinke regenbuien. Deze buien zullen het heftigst zijn in Friesland, Noord Holland en Zuid Holland. In het binnenland zijn de windstoten minder heftig. Dit geldt ook voor de buien. Daar zijn windstoten mogelijk tussen 75 km/h en 90 km/h.

Vanwege de harde wind heeft het KNMI code geel afgegeven. Deze code geldt voor het hele land (met uitzondering van Noord Holland en het Waddengebied) tussen 0;00 uur en 10:00 uur.

Maandag iets minder wind

Maandagochtend zal de wind afnemen naar windkracht 7, waarna de wind in de avond met windkracht 8 toemeent. De week begint dus stormachtig.

Door Isha zal de temperatuur ook een stuk omhooggaan. Het wordt namelijk overdag 10 graden en in de nacht 5 graden. We verruilen de winter dus even voor herfstachtig weer.

Dit stormseizoen, welke gestart is op 1 september, zijn er al 8 stormen geweest. Dat is meer dan de afgelopen jaren. Isha zal dus negende storm worden van dit seizoen.

Code oranje in Nederland

Het KNMI heeft vanwege de zware windstoten in Noord Holland en het Waddengebied code oranje afgegeven. De weerswaarschuwing geldt tussen 2:00 uur en 8:00 uur. Er zijn dan windstoten mogelijk van 100 km/h tot 110 km/h volgens het KNMI. In de rest van het land geldt code geel.

Het verkeer zal maandagochtend rekening moeten houden met de wind. Vlak voor de ochtendspits zal de wind op zijn sterkst zijn.

Wanneer krijgt een storm een naam?

Een storm krijgt een naam als het weerinstituut in het Verenigd Koninkrijk of Nederland code oranje of rood geeft aan het een storm. Het kan dus maar zo zijn dan storm Debi alleen in Scotland waait en dat wij er geen hinder van ondervinden.

Wat te doen bij stormschade?

Met zo’n krachtige wind en zware windstoten, kan het maar zo zijn dat er stormschade ontstaat.Dan is het wel zo handig om te weten wat je moet doen wanneer je het overkomt.

Bij veel verzekeringen is stormschade gedekt. Neem daarom bij stormschade direct contact op met je verzekering of tussenpersoon. Wanneer er stormschade ontstaat door je buren, bijvoorbeeld wanneer een boom van hun jouw kant op is gevallen, claim dit dan bij je eigen inboedel- of opstalverzekering. Heb je grote stormschade aan je woning, dan claim je deze ook bij je eigen verwerking.

Meer informatie over stormschade vind je op de website van de Consumentenbond.