UV index vandaag: Bekijk het hier!


UV index vandaag

UV index vandaag. Ben jij daar benieuwd naar? Dan ben je op de juiste pagina terechtgekomen. Hier lees je wat de zonkracht van vandaag is.

Naast hoe krachtig de zon is, lees je hier ook of je je in moet smeren met zonnebrand. Dat is als de zon krachtig is, heel belangrijk.

Lees dus snel verder!

UV index vandaag

De UV index vandaag is maximaal:

7.8

Is de zonkracht laag en is het bewolkt, dan kun je gerust mooi weer bestellen 🙂

Moet ik mij insmeren?

Hierboven heb je kunnen zien dat de UV index voor vandaag 7.8 is. Dat betekent dat het extra belangrijk is om je in te smeren met zonnebrand als je naar buiten gaat. De zon is namelijk erg krachtig. Je kunt je het beste insmeren met factor 30 om je huid te beschermen tegen de zon. Daarnaast is het belangrijk dat je je om de 2 uur insmeert.

De zon is tussen 12:00 uur en 15:00 uur op zijn hoogst. Je kunt dan het beste uit de zon blijven. Ook wanneer je in de schaduw blijft, onder bijvoorbeeld een parasol, kun je verbranden

Wat is de UV index?

De UV index geeft volgens het KNMI aan hoe krachtig de zon is. In Nederland kan de zonkracht variëren tussen 0 en 8. Bij 0 is er geen UV straling en bij 9 is erg veel UV straling.

Verder varieert de zonkracht gedurende de dag. Als de zon op haar hoogste punt staat, is de UV index hoger dan wanneer de zon lager aan de hemel staat.

Hoe hoger de UV index, hoe sneller een onbeschermde huid verbrand. Als de zon erg krachtig is, is het dus erg belangrijk je goed in te smeren.

Tussen 12:00 uur en 15:00 uur staat de zon op het hoogte punt. Op een zomerse dag is het dan verstandig tussen deze uren niet de zon in te gaan. Je zal dan snel verbranden en dat is natuurlijk niet de bedoeling.

Benieuwd of het ook strandweer wordt, kijk dan op de pagina strandweer.

De temperatuur maakt niet uit

De temperatuur maakt bij zonkracht niet uit. Daar vergissen veel mensen zich in. Ook als de temperatuur laag is, kun je dus verbranden. Ook op koude dagen is het dus belangrijk je in te smeren. Van mei tot juli is de zon zo krachtig dat je ook op een bewolkte dag kunt verbranden.

Wanneer je verbrand zul je dat niet zien. De huid wordt pas enkele uren nadat je verbrand bent, rood van kleur. Als je dan nog in de zon bent of ligt, is de verbranding dus al even aan de gang.

Zonkracht op vakantie

In zuid Europa is de zonkracht in de zomer hoger dan hier. Bij de middellandse zee kan de zonkracht zomaar oplopen tot 11 of 12. Kijk dus goed naar de UV index wanneer je op vakantie gaat. In de tropen kan de zonkracht oplopen tot 20.