Gaat het waaien? Je leest het hier!


Gaat het waaien?

Ben jij benieuwd of het vandaag gaat waaien? Zoek dan niet verder. Op deze pagina lees je of het vandaag gaat waaien. Handig als je bijvoorbeeld gaat zeilen, windsurfen, vliegeren of een andere buitenactiviteit gaat doen zoals voetballen.

Naast of het vandaag gaat waaien, lees je ook of het morgen gaat waaien.

Lees dus snel verder!

Gaat het waaien vandaag?

Nee, het gaat vandaag niet waaien.

Hoe hard gaat het waaien?

Het gaat vandaag niet waaien zoals je hierboven hebt kunnen lezen. Toch kan het zijn dat je een licht briesje voelt. Dit komt omdat er vaak toch een beetje wind waait. Zo is de windsnelheid op dit moment 13.6 km/h.

Hoe hard waait het morgen?

Het zal morgen, net als vandaag niet hard gaan waaien. De wind waait dan met een snelheid van 12 km/h. Een klein briesje dus.

Het ontstaan van de wind

De wind, dat mysterieuze briesje of krachtige zucht, ontstaat uit een samenspel van natuurkrachten. Dit komt doordat er op aarde temperatuurverschillen en luchtdrukvariaties zijn. Wanneer de zon ongelijkmatig de aarde verwarmt, ontstaan lagedruk- en hogedrukgebieden, waardoor lucht in beweging komt. Daarnaast wordt het ook veroorzaakt door de draaiing van de aarde. Dat heet het Corioliseffect, beïnvloedt de richting van deze bewegende lucht. Globale circulatiepatronen, zoals de passaatwinden en westenwinden, ontstaan uit de interactie tussen evenaar en polen. Lokale factoren, zoals terrein en waterlichamen, voegen nuances toe aan deze dans van de atmosfeer, resulterend in de verscheidenheid aan winden die over onze planeet waaien. De wind, een voortdurende herinnering aan de complexe dynamiek van de aarde, blijft een intrigerend fenomeen dat onze omgeving vormgeeft. Wist je trouwens dat als het gaat stormen dat ze dan de storm dan een naam geven?