Hittegolf op komst 2023: Lees er hier alles over!


Hittegolf op komst 2022

Is er een hittegolf op komst? Dat vraag je je waarschijnlijk af omdat je op deze pagina terecht ben gekomen. De laatste jaren is de kans op een hittegolf een stuk groter. Hieronder lees je of er in 2023 ook een hittegolf zal zijn.

Daarnaast lees je ook wanneer er officieel sprake is van een hittegolf en wanneer er in de afgelopen jaren een hittegolf is geweest.

Lees dus snel verder!

Hittegolf op komst september 2023

Er is mogelijk een hittegolf op komst in september 2023. Het wordt in de week van 4 september 27 rot 29 graden. Lokaal is het zelfs 30 graden. Als er 3 dagen een te overstuur van 30 graden of meer wordt gemeten, is er sprake van een hittegolf. De verwachting is dat 8 dagen 25 graden of warmer wordt.

De eerste regionale hittegolf is een feit. Dat dit in september gebeurt is zeer zeldzaam. In Hoek van Holland werd het vrijdagochtend 25,2 graden. Of er ook een landelijke hittegolf is nog niet zeker. Daarvoor moet het in De Bilt 5 dagen minimaal 25 graden worden waarvan 3 dagen minimaal 30 graden.

Smeer je deze week dus goed in, want ook nu de zomer bijna voorbij is, kun je steeds verbranden. Doordat de dagen korter worden, zal de maximum temperatuur bereikt worden rond 16 uur. Je kunt dus na het werk nog naar het strand.

Geniet er nog maar even van want dit is waarschijnlijk de laatste keer dit jaar dat het zo warm wordt.

Hittegolf Nederland 2023

Hierboven heb je kunnen lezen dat er in augustus 2023 kans is op een hittegolf in Nederland. Eerder was deze kans een stuk kleiner. Dit kwam omdat de temperatuur de afgelopen weken rond de 20 graden was. Daarnaast viel er veel regen. Het leek wel herfst midden in de zomer.

Wanneer is er een hittegolf op komst?

We spreken van een hittegolf wanneer de temperatuur in De Bilt 5 dagen op rij minimaal 25 graden of meer is en waarvan minimaal 3 dagen tropisch warm zijn. Tropisch warm is het wanneer het 30 graden of warmer wordt.

Hittegolf 2023

Een hittegolf in 2023? In Deelen, Archen, Wilhelminadorp en Maastricht was op 12 juni al sprake van een lokale hittegolf. Wie weet komt er ook nog een landelijke hittegolf. Het zou maar zo kunnen dat in augustus warm zal worden

Hittegolf zuid Europa

in grote delen van zuid Europa was een hittegolf aan de gang. de hittegolf trok van oost naar west over de Middellandse Zee. Dat was minder leuk nieuws voor mensen die daar op vakantie waren. Het werd in het Spaanse plaatsje Laja, gelegen in de provincie Granada, met 44 graden het warmst.

In Italië had de overheid vorige maand in een aantal grote steden code rood afgegeven vanwege de extreme hitte. Zo werd het afgeraden de zon in te gaan op de warmste uren van de dag. Verder raden ze aan licht te eten en voldoende water te drinken.

De temperaturen in zuid Europa zijn nu weer wat gezakt naar normale waarden voor de tijd van het jaar. Zo wordt het in Italië en Frankrijk nu tussen de 25 en 30 graden.

Hittegolf 2022

Een hittegolf in 2022? Die was er op 13 augustus. De dagen daarvoor was het al erg warm. Het RIVM had het hitteplan afgekondigd. Een paar dag reeder, op 12 augustus was er in het oosten van land al sprake van een regionale hittegolf. Tijdens een deel van de hittegolf daalde de temperatuur tot onder de 20 graden. Lekker als je je huis wil laten afkoelen. Het was de eerste landelijke hittegolf sinds 2020.

Hittegolf 2021

Een hittegolf in 2021? Dat bleef uit. In plaats van zeer warm was de zomer van 2021 was een normale Nederlandse zomer met af en toe flinke buien. Denk daarbij aan de zware overstromingen in Limburg, België en Duitsland. De temperatuur steeg 71 dagen tot boven de 20 graden. Dat worden warme dagen genoemd. Normaal zijn er 64 warme dagen in de zomer. Het was dus een zomer met meer warme dagen dan gemiddeld.

Hoge temperaturen in zuid Europa

In zuid Europa was er wel een hittegolf. De temperaturen liepen zo hoog op dat er bosbranden uitbraken. Op sommige plekken werd het maar lieft 45 graden en in Griekenland moesten mensen geëvacueerd worden.

Tips om je hoofd koel te houden

Nu het een aantal dagen erg warm gaat worden, heeft het RIVM het hitteplan ingesteld. Hieronder een aantal tips om je hoofd koel te houden.

Allereerst is het belangrijk dat je veel water drinkt. Geadviseerd wordt zeker 2 liter water te drinken per dag. Blijf daarnaast op het heetst van de dag binnen. Dat is tussen 11:00 uur en 17:00 uur. Houdt je lijf koel met een nat washandje en zorg ervoor dat je woning koel blijft. Dat kun je doen door de gordijnen dicht te doen en een ventilator aan te zetten.

Benieuwd naar nog meer tips? Bekijk dan Deze pagina.