Hittegolf op komst 2024: Lees er hier alles over!


Hittegolf op komst 2022

Is er een hittegolf op komst? Dat vraag je je waarschijnlijk af omdat je op deze pagina terecht ben gekomen. De laatste jaren is de kans op een hittegolf een stuk groter. Hieronder lees je of er in 2024 ook een hittegolf zal zijn.

Daarnaast lees je ook wanneer er officieel sprake is van een hittegolf en wanneer er in de afgelopen jaren een hittegolf is geweest.

Lees dus snel verder!

Hittegolf op komst juli 2024

Een hittegolf in juli 2024? Dat zou zomaar kunnen. Nu de zomer begonnen is lijken de temperaturen eindelijk omhoog te gaan.

Kijken we naar de lange termijn verwachting, dan zien we dat de temperatuur halverwege de maand kan stijgen tot 30 graden. Daarnaast is het een aantal dagen daarvoor al 25 graden of warmer.

Als die warmte aanhoudt is er zeker kans dat er in juli 2024 een hittegolf op komst is.

Hittegolf Nederland 2024

Een hittegolf is in Nederland een stuk groter in 2024 dan in de afgelopen jaren. Dit heeft alles te maken met El Niño dit jaar. Het is een natuurverschijnsel en zorgt ervoor dat het oceaan water bij de evenaar snel tijdelijk snel opwarmt. El Niño is sinds december 2023 over het hoogtepunt heen. Toch kan het nog steeds warmer worden dan normaal op aarde.

Wanneer is er een hittegolf op komst?

We spreken van een hittegolf wanneer de temperatuur in De Bilt 5 dagen op rij minimaal 25 graden of meer is en waarvan minimaal 3 dagen tropisch warm zijn. Tropisch warm is het wanneer het 30 graden of warmer wordt.

Hittegolf 2023

Een hittegolf in 2023? In Deelen, Archen, Wilhelminadorp en Maastricht was op 12 juni al sprake van een lokale hittegolf. Wie weet komt er ook nog een landelijke hittegolf. Het zou maar zo kunnen dat in augustus warm zal worden

Hittegolf zuid Europa

Ook in zuid Europa is er in 2024 weer kans op 1 of meerdere hittegolven in de zomer van 2024. Zo is het in Spanje nu al warmer dan in eerdere jaren. In het eerste kwartaal lag te temperatuur 1,9 graden hoger dan normaal. De gemiddelde temperatuur was toen 9,5 graden.

Hittegolf 2022

Een hittegolf in 2022? Die was er op 13 augustus. De dagen daarvoor was het al erg warm. Het RIVM had het hitteplan afgekondigd. Een paar dag reeder, op 12 augustus was er in het oosten van land al sprake van een regionale hittegolf. Tijdens een deel van de hittegolf daalde de temperatuur tot onder de 20 graden. Lekker als je je huis wil laten afkoelen. Het was de eerste landelijke hittegolf sinds 2020.

Hittegolf 2021

Een hittegolf in 2021? Dat bleef uit. In plaats van zeer warm was de zomer van 2021 was een normale Nederlandse zomer met af en toe flinke buien. Denk daarbij aan de zware overstromingen in Limburg, België en Duitsland. De temperatuur steeg 71 dagen tot boven de 20 graden. Dat worden warme dagen genoemd. Normaal zijn er 64 warme dagen in de zomer. Het was dus een zomer met meer warme dagen dan gemiddeld.

Hoge temperaturen in zuid Europa

In zuid Europa was er wel een hittegolf. De temperaturen liepen zo hoog op dat er bosbranden uitbraken. Op sommige plekken werd het maar lieft 45 graden en in Griekenland moesten mensen geëvacueerd worden.

Tips om je hoofd koel te houden

Nu het een aantal dagen erg warm gaat worden, heeft het RIVM het hitteplan ingesteld. Hieronder een aantal tips om je hoofd koel te houden.

Allereerst is het belangrijk dat je veel water drinkt. Geadviseerd wordt zeker 2 liter water te drinken per dag. Blijf daarnaast op het heetst van de dag binnen. Dat is tussen 11:00 uur en 17:00 uur. Houdt je lijf koel met een nat washandje en zorg ervoor dat je woning koel blijft. Dat kun je doen door de gordijnen dicht te doen en een ventilator aan te zetten.

Benieuwd naar nog meer tips? Bekijk dan Deze pagina.