Hittegolf op komst 2020

In augustus 2020 is er een hittegolf op komst. Op 9 augustus stijgt de temperatuur voor de vijde keer boven de 25 graden en het ziet er naar uit dat er nog meer hete dagen aankomen. Lees op deze pagina alles over deze hittegolf.

We hebben sinds 9 augustus om 10:00 uur officieel een landelijke hittegolf. Het is de 29ste keer dat er een hittegolf is. Het KNMI verwacht dat de hittegolf lang zal duren, zo’n 8 of 9 dagen. Dat is erg lang omdat de meeste hittegolven na 5 dagen voorbij zijn. Toch hebben we dan nog geen record te pakke want in de zomers van 2003 en 2006 waren er in Arcen 12 tropische dagen. Vanwege de hitte heeft het KNMI code geel afgegeven.

Actuele verwachting van de hittegolf

Dinsdag 11-08-2020

Opnieuw stijgt de temperatuur snel boven de 30 graden. Zo wordt het in het zuidoosten lokaal 35 graden. Op de Waddeneilanden blijft met 29 graden een stukje koeler. In het midden en zuiden van het land komen geleidelijk stapelwolken. De wolken kunnen uitgroeien tot een onweersbui.

Vanavond en vannacht koelt het af naar 21 graden. Verder verdwijnt de bewolking en klaart het op.

Maandag 10-08-2020

Het wordt net als de dagen ervoor weer erg warm. Op de Waddeneilanden wordt het 28 graden. In het midden van het land wordt het 34 graden en in het zuiden lokaal 36 graden. In het zuidoosten is er meer bewolking en kans op een onweersbui.

vanavond en vannacht wordt het 19 graden in het noordoosten. In de rest van het land wordt het 20 tot 22 graden.

Zondag 09-08-2020

De dag start met bewolking en lokaal kan er een bij vallen. Later op de dag wordt het opnieuw zo’n 32 graden. In het zuidoosten kan vanmiddag een onweersbui vallen. Op de Waddeneilanden wordt het 36 graden en in het midden van het land wordt het lokaal 36 graden. Zodra het 25 graden wordt in De Bilt, is er officieel een hittegolf.

vanavond en vannacht blijft de temperatuur boven de 20 graden. Alleen in het noordoosten wordt het 17 graden/ In het zuidoosten zou een regen of onweersbui vallen.

Zaterdag 08-08-2020

Opnieuw stijgt de temperatuur boven de 30 graden, zo’n 33 graden ongeveer. Alleen op de Waddeneilanden blijft het met 27 graden een stukje koeler. In het zuiden kan het zelfs 37 graden worden. Verder ontstaat er vandaag vanuit het noordwesten sluier bewolking.

Omdat het in het zuiden maar liefst 37 graden kan worden, geldt voor de provincies Gelderland, Zeeland, Noord Brabant en Limburg code oranje. In de rest van het land geldt code geel met uitzondering van de Waddeneilanden.

Vanavond en vannacht blijft het erg warm, tussen 17 graden in het noordwesten en 22 graden in Zeeland.

Vrijdag 07-08-2020

Het wordt vandaag al snel zeer warm. Op de Waddeneilanden is het vanochtend 26 graden. In het midden van het land wordt het 29 graden en in het zuidoosten 30 graden.

Vanmiddag wordt het nog warmer. Zo wordt het 30 graden op de Waddeneilanden, 34 graden in het midden van het land en in het zuidoosten zelfs 36 graden.

vannacht daalt de temperatuur niet onder de 16 graden in het noorden en 20 graden in het zuiden

Donderdag 06-08-2020

Vandaag wordt het al erg warm in Nederland. Bij de kust wordt het zo’n 28 graden. In het zuiden en oosten van het land wordt het plaatselijk 33 graden.

Om 16:00 uur is het in De Bilt 30 graden geworden. Dat betekent dat 6 augustus de eerste tropische dag is.

Vannacht koelt het af naar 15 graden en landelijke gebieden. Woon je in de stad, dan wordt het niet koeler dan 20 graden. Er waait een zwakke wind. Aan de kust en op het IJsselmeer waait een matige wind.

Wanneer is er een hittegolf op komst?

We spreken van een hittegolf wanneer de temperatuur in De Bilt 5 dagen op rij minimaal 25 graden of meer is en waarvan minimaal 3 dagen tropisch warm zijn. Tropisch warm is het wanneer het 30 graden of warmer wordt.

Tips om je hoofd koel te houden

Nu het een aantal dagen erg warm gaat worden, heeft het RIVM het hitteplan ingesteld. Hieronder een aantal tips om je hoofd koel te houden.

Allereerst is het belangrijk dat je veel water drinkt. Geadviseerd wordt zeker 2 liter water te drinken per dag. Blijf daarnaast op het heetst van de dag binnen. Dat is tussen 11:00 uur en 17:00 uur. Houdt je lijf koel met een nat washandje en zorg ervoor dat je woning koel blijft. Dat kun je doen door de gordijnen dicht te doen en een ventilator aan te zetten.

Benieuwd naar nog meer tips? Bekijk dan Deze pagina.