Waar kan ik schaatsen? Bekijk het hier!


Waar kan ik schaatsen?

Waar kan ik schaatsen? Dat vraag je je waarschijnlijk af nu er in januari 2024 weer kans is op natuurijs. Want als er winterweer op komst is in Nederland hopen veel mensen dat ze kunnen gaan schaatsen.

Daarnaast vind je op deze pagina ook informatie over de dikte van het ijs en over het slijpen van je schaatsen. Dat is belangrijk wanneer je het ijs op wil gaan

Lees dus snel verder zodat je er achter komt waar je kunt schaatsen.

Waar kan ik schaatsen op natuurijs?

Hieronder vind je de kaart van ijsmeester.app. Daar kun je bekijken waar je kunt schaatsen op natuurijs. Vanaf zondag 7 januari gaat het in de nacht vriezen. De komende week zal dat zo blijven. Overdag zal de temperatuur rond het vriespunt liggen. Er wordt verwacht dat het ijs komende week ongeveer 4 centimeter zal worden.

Het is wel verstandig het ijs van te voren goed te controleren. Het is zonde om door het ijs te zakken. Dat is erg koud en als je uit het water komt, kun je weer naar huis om schone kleren aan te doen en op te warmen. Daarnaast kan het ook gevaarlijk zijn. Pas dus goed op.

Ga daarnaast ook nooit alleen het ijs op. Zorg altijd dat er iemand met je meegaat. Wanneer je valt of door het ijs zakt, kan die persoon je helpen.

Wanneer is het ijs dik genoeg?

Als je alleen het ijs op staat, is een ijsdikte van 4 centimeter genoeg. Ga je met een klein groepje mensen op het ijs, dan is een ijsdikte van 4 tot 8 centimeter nodig. Voor nog grotere groepen dient het ijs zelfs 8 tot 12 centimeter dik te zijn. Voor een Elfstedentocht is zelfs een ijsdikte van 16 centimeter nodig over het hele parcours.

Het duurt wel even voor het dik genoeg is. Wanneer het in een nacht 5 graden vriest, komt er 1 centimeter ijs bij. Voor een ijslaag van 5 centimeter dient het dus 5 nachten achter elkaar 5 graden te vriezen. Daarnaast is het natuurlijk ook belangrijk dat de temperatuur overdag niet boven nul komt, anders smelt het ijs weer.

Voor mooi ijs is het belangrijk dat het niet te hard waait. Door wind gaat water bewegen en dan duurt het langer voor ijs zich kan vormen. Naast wind is sneeuw slecht voor natuurijs. Sneeuw werkt isolerend en dan kan het ijs minder hard groeien.

Verder helpt het als het s’nachts helder is. De warme kan dan makkelijker weggaan. Overdag is bewolking juist handig. Dan zal de zon het ijs niet laten smelten.

Natuurijsvorming is een ingewikkeld proces en naast temperatuur spelen de weersomstandigheden een belangrijke rol.

Schaatsen slijpen?

Voor je gaat schaatsen is het belangrijk te controleren of je schaatsen nog scherp zijn. Met scherpe schaatsen schaats je makkelijker. Je hebt dan meer grip en je kunt je makkelijker afzetten. Daarnaast glij je ook makkelijker over het ijs.

Je kunt er voor kiezen je schaatsen zelf te slijpen. Vind je dat teveel gedoe? Dan kun je je schaatsen laten slijpen bij een ijsbaan. Is er geen ijsbaan in de buurt? Dan kun je vaak ook terecht bij een sportwinkel.

Het slijpen van schaatsen kost ongeveer €12,50,-.

Schaatsweer bestellen

Zie je geen plekken op de kaart? Dan is het waarschijnlijk geen schaatsweer. Gelukkig kun je dat via Deze pagina bestellen. Het is altijd het proberen waard.