Heeft het vannacht gevroren? Bekijk het hier!


Heeft het gevroren

Heeft het vannacht gevroren? Ben jij daar benieuwd naar? Dan ben je op de juiste pagina terechtgekomen. Hieronder zie je of het vannacht gevroren heeft.

Naast of het vannacht gevroren heeft, lees je hier onder andere ook wat vorst is en wat wat koudste nacht in Nederland is geweest.

Lees dus snel verder!

Heeft het gevroren vannacht?

Hieronder zie je of het heeft gevroren vannacht. Handig om te weten want het kan zo maar zijn dat je de autoruiten moet krabben wanneer de temperatuur s’nachts onder nul is geweest.

Nee, het heeft niet gevroren.

De minimum temperatuur was 4.65ºC.

Wat is vorst?

Hierboven heb je kunnen zien of het vannacht gevroren heeft. Misschien vraag je je nu wel af wat vorst is. Lees dan verder. Dan kom je erachter.

Vorst treedt op wanneer de temperatuur onder nul is. Het KNMI noemt het pas vorst wanneer de temperatuur op anderhalve meter boven een grasveld onder nul is. Wanneer het een hele dag onder nul is, wordt dat een vorstdag genoemd. Daarnaast zijn er verschillende gradaties van vorst.

  • Lichte vorst
  • Matige vorst
  • Strenge vorst
  • Zeer strenge vorst

Er wordt gesproken van lichte vorst wanneer de temperatuur tussen de -0,1 en -5 graden is. Matige vorst is het wanneer de temperatuur tussen -5.1 en -10 graden is. Van strenge vorst wordt gesproken als de temperatuur tussen de -10,1 en -15 graden is. Is de temperatuur lager dan -15,1 graden? Dan spreken we van zeer strenge vorst.

Kans op zeer strenge vorst

De kans op zeer strenge vorst is de laatste jaren in Nederland niet zo groot. Toch was de laatste keer dat het zeer streng vroor niet zo lang geleden. Op 9 februari 2021 vroor het in Hupsel (in Gelderland) -16,2 graden. Daarvoor was er strenge vorst op 16 januari 2013. Toen werd het in Herwijnen (ook in Gelderland) -18 graden.

Koudste nacht Nederland

Misschien vraag je je na al die vorst wel af wat de koudste nacht ooit is geweest in Nederland. De koudste nacht was op 27 januari 1942. Het werd toen in Winterswijk maar liefst -27,4 graden. Het was toen dus erg winters in Winterswijk