10 tips met een hittegolf


10 tips met een hittegolfIs er een hittegolf op komst? Dan is het verstandig om je goed voor te bereiden. Je wil niet verrast worden door de warmte. Daarom op deze pagina 10 tips met een hittegolf. Deel deze tips ook met je vrienden zodat iedereen goed voorbereid is.

1. Drink veel water

Drink met een hittegolf veel water, minimaal 2 liter. Wanneer het erg warm is, is dit extra belangrijk. Je zweet meer dan anders en daardoor gaat er een hoop vocht verloren in je lichaam en uitdrogen is geen pretje.

Met warm weer drink je al gouw ijskoud water of water met ijsklontjes erin. Wist je dat dit eigenlijk niet het beste is? Het beste kun je lauwwarme thee drinken. Dat zit zo: Als je koud water drinkt daalt de lichaamstemperatuur. Dit merkt de thermostaat in je hersenstam en die zorgt ervoor dat je lichaam weer warmer wordt. Hierdoor krijg je het extra warm.

Als je juist lauwwarme thee drinkt krijg je het tegenovergestelde effect. Je lichaam wordt tijdelijk warmer en daardoor zal je lichaam ervoor zorgen dat de lichaamstemperatuur gaat dalen en heb jij het dus juist minder warm.

2. Verkoeling zoeken

Zoek zoveel mogelijk verkoeling tijdens een hittegolf. Dit kun je doen door naar het strand of zwembad te gaan. Heb je geen strand in de buurt of is het niet mogelijk omdat je moet werken? Leg dan een koud washandje in je nek of maak je polsen of hals nat. Wat je ook kunt doen is een voetenbad nemen.

Met een hittegolf is het niet slim om onder een ijskoude douche te staan, ook al is dat nog zo verleidelijk. Dit omdat het grote temperatuurverschil niet goed is voor je lichaam.

3. Blijf binnen op het heetst van de dag

Blijf vooral binnen wanneer het op het heetst van de dag is. De zon is dan (dat is tussen 11 uur en 17 uur) het krachtigst en verbrand je dus extra snel. Pas je als dat mogelijk is aan, aan de warme door bijvoorbeeld een siësta te nemen. Dat doen de mensen in zuid Europa ook.

Plan als je de deur uit moet dit zo vroeg mogelijk in de ochtend of in de avond. Het is dan een stukje koeler buiten. Moet je echt naar buiten en kan het niet anders? Blijf dan zoveel mogelijk in de schaduw.

4. Geen alcohol drinken en geen tabak

Met het mooie weer lekker op een terrasje aan het zitten? Drink dan vooral geen alcohol. Alcohol onttrekt vocht uit je lichaam en daardoor kun je met hoge temperaturen eerder uitdrogen. Laat dat biertje of die cocktail maar even staan tot het wat koeler is.

Verder is het niet verstandig tabak te roken met de hitte. Door tabak te roken zal de lichaamstemperatuur gaan stijgen waardoor je het extra warm krijgen en als je buiten loopt en je gooit je peuk weg, kan het maar zo zijn dat de prullenbak of het gras waar je de peuk ingooit in brand vliegt en een (bos)brand wil je niet op je geweten hebben.

5. Fruit eten

Fruit eten is normaal al goed om te eten en helemaal wanneer er een hittegolf aan de gang is. Als je lichaam het warm heeft koelt deze af door te zweten. Tijdens het zweten verlies je, zoals al genoemd bij tip 2, erg veel vocht. Daarnaast verlies je ook veel zouten (elektrolyten).

In vele verschillende soorten fruit kunnen dit vocht en zouttekort aanvullen. Het beste soort fruit dat je kunt eten is een watermeloen. Geen paniek als je even geen watermeloen in de buurt hebt je kunt ook suikermeloen, appel, mango, aambei, banaan, framboos of blauwe en rode bessen eten om het tekort weer aan te vullen.

6. Je huis koel houden

Houdt tijdens een hittegolf je huis koel. Dit doe je door in de avond alle ramen en deuren tegen elkaar open te zetten. Je huis waait dan lekker door en het is in de nacht een stuk aangenamer om te slapen.

Doe in de ochtend de ramen weer dicht en sluit je huis zoveel mogelijk af, door bijvoorbeeld de gordijnen pot dicht te doen. Op die manier zorg je ervoor dat er zo min mogelijk warme binnen kan komen.

Het is ook niet verstandig om overdag bijvoorbeeld koekjes te gaan bakken in de oven of te gaan koken. Hierdoor zal de temperatuur alleen maar gaan stijgen.

7. Smeer je in met zonnebrand

Met hoge temperaturen is het erg belangrijk je goed in te smeren met zonnebrand. Anders is de kans zeer groot dat je verbrand. Dat kan al gebeuren als je nog geen 10 minuten in de zon loopt. Kies bij voorkeur een zonnebrand met een hoge factor.

Ga je je insmeren, let er dan op dat je je dik genoeg insmeert en smeer de zonnebrand niet helemaal uit. Het maakt dan ook helemaal niet uit als je de zonnebrandcrème op je huid blijft zien. Dat beschermt het beste tegen de zon. Daarnaast is het heel erg belangrijk dat je je regelmatig opnieuw insmeert. Doe dit bij voorkeur elke 2 uur.

8. Doe geen make-up op en pas op met huidoliën

Doe met heet weer geen make-up op en gebruik geen huidoliën. Deze middelen zorgen ervoor dat de huid geïsoleerd wordt. Dat is zeker niet slim met een hittegolf. Je wil er juist voor zorgen dat de warme je lichaam kan verlaten.

9. Draag kleding die licht is

Draag tijdens een hittegolf lichte kleding. Wit stoot namelijk warme af waardoor je lichaam weer een stukje koeler is. Zwart trekt juist warmte aan.

Al lijkt het met heet weer slim om zo min mogelijk kleding te dragen. is het toch beter om kleding te dragen die licht van kleur is. De (bruine) huid absorbeert meer warmte dan witte kleding en daardoor zal het lastiger zijn om de warme kwijt te raken.

Het is trouwens niet voor niets dat je bijvoorbeeld in Portugal vooral witte huizen ziet, dat stoot ook weer warmte af.

10. Slaap onder een laken

Met warmte is het extra vervelend om in slaap te vallen. Slaap onder een laken in plaats van een deken. Je doet er dus goed aan het dekbed in de kast op te bergen.

Wat verder kan helpen met het slapen in de warmte is een natte doek op je voorhoofd leggen en wanneer je op zolder slaapt beneden te gaan liggen. Warmte stijgt op en op zolder is het dus het heetst en meest benauwd.