Storm Eunice op komst: Bekijk hier de verwachting!
Is storm Eunice op komst? Dat vraag je je waarschijnlijk af nu je op deze pagina terecht bent gekomen. Je bent hier op de juiste plek want hier lees je precies wat je kunt verwachten van storm Eunice.
Storm Eunice is de vijfde storm van het stormseizoen 2021-2022. Hiervoor waaide storm Barra en Dudley over Groot Brittannië en Storm Corrie over Nederland en heeft daar schade aangericht. Nu is het dus de beurt aan storm Dudley.
Lees dus snel verder en kom alles te weten over deze storm!
De naam Eunice is door het KNMI op de lijst van stormnamen gezet. Eunice Foote wordt gezien als een van de eerste klimaatwetenschappers. Ze deed onderzoek naar de opwarming van de aarde door de zon.
Inhoudsopgave
Storm Eunice op komst: De actuele verwachting
Storm Eunice is op komst en is, net als storm Dudley op weg naar het Verenigd Koninkrijk. Daar zal de storm waarschijnlijk vrijdag 18 februari aan land komen. De verwachting is dat de impact van de storm hoog zal zijn. De wind zal met een snelheid van 96 km/h tot 112 km/h gaan waaien. Op sommige plaatsen zal het nog iets harder gaan waaien. Het wordt dus weer een flinke storm voor het Verenigd Koninkrijk. En dat nu ze nog maar net zijn bijgekomen van Dudley die een dag eerder langs waaide. Naast wind zal Eunice ook regen en sneeuw meebrengen.
Storm Eunice in Nederland
Nadat storm Eunice over het Verenigd Koninkrijk is gewaaid, gaat ze op weg naar Nederland. Vanaf vrijdag 18 februari zal het in loop van de dag harder gaan waaien aan de westkust. Verwacht wordt dat de storm rond het middaguur aan land komen. Ook dan zijn er aan de kust zware windstoten mogelijk tot maar liefst 130 km/h. Verder kan er op de wind aan de kust en op de Wadden waaien met windkracht 10 of 11. Zet alle spullen in je tuin of op het balkon alvast goed vast. De kans op stormschade is groot. Daarmee za storm Eunice zwaarder zijn dan Dudley. De storm zou zelfs zwaarder kunnen worden dan de vorige zware storm, Ciara, die in 2020 over ons land trok.
In het binnenland zal de wind waaien met windkracht 7 tot 9. Het waait daar dus wat minder hard. Toch zijn er ook in het binnenland zware windstoten mogelijk van 100 km/h tot 120 km/h.
Vrijdag in de namiddag en avond zal Eunice op haar hoogtepunt zijn.
Inmiddels is Storm Eunice officieel een zware storm en is het gevaarlijk buiten. Er zijn vele bomen omgewaaid en ook vrachtwagens gekanteld.
In de nacht naar zaterdag 19 februari zal de storm vanuit het zuiden weer gaan liggen. In het noorden kan het nog een groot deel van de nacht blijven stormen.
Code oranje in groot deel van het land
Het KNMI geeft vanaf vrijdag 18 februari 14 uur voor een groot deel van het land code oranje af omdat storm Eunice op komst is. De wind kan voor zeer gevaarlijke situaties zorgen. Ga dus alleen de deur uit als dat echt nodig is. Zo kan het gebeuren dat bomen omvallen en dat er voorwerpen door de lucht vliegen. Alleen in Limburg is geen code oranje afgegeven.
Code rood in de kust provincies
Vanwege storm Eunice heeft het KNMI voor Zeeland, Zuid-Holland, Noord-Holland, Friesland, Flevoland, het IJsselmeergebied en het Waddengebied code rood afgegeven. Er zijn windstoten mogelijk tot 120 km/h en tot 130 km/h aan de kust. Code rood wordt ook wel een weeralarm genoemd.
Net als in de gebieden waar code oranje geldt kan het weer voor gevaarlijke situaties zorgen. Zo kunnen er bomen omvallen en kunnen er voorwerpen, zoals bijvoorbeeld dakpannen, door de lucht vliegen. Het is dus verstandig om binnen te blijven.
Zoals je hierboven hebt kunnen lezen, wordt de wind in de nacht van vrijdag op zaterdag minder en dan vertrekt Eunice weer uit ons land.
Wat te doen bij stormschade?
Het kan maar zo zijn dat als deze storm over Nederland waait, je stormschade krijgt. Het is dan wel zo handig om te weten wat je moet doen wanneer dit je overkomt.
Bij veel verwerkingen is stormschade gedekt. Neem daarom bij stormschade direct contact op met je verzekering of tussenpersoon. Wanneer er stormschade ontstaat door je buren, bijvoorbeeld wanneer een boom van hun jouw kant op is gevallen, claim dit dan bij je eigen inboedel- of opstalverzekering. Heb je grote stormschade aan je woning, dan claim je deze ook bij je eigen verwerking.
Meer informatie over stormschade vind je op de website van de Consumentenbond.