Storm Henk op komst: Bekijk hier de verwachting!


Storm Henk op komst

Is storm Henk op komst? Dat vraag je je waarschijnlijk af nu je op deze pagina terecht bent gekomen. Je bent hier op de juiste plek want hier lees je precies wat je kunt verwachten van storm Henk.

Naast alles over deze storm, kom je er ook achter wat je kunt doen als je stormschade hebt.

Lees dus snel verder en kom alles te weten over deze storm!

Wanneer komt storm Henk?

Storm Henk is op komst is. Het Britse Met Office heeft op 2 januari een stom deze naam gegeven. Het is de eerste storm van 2024 die een naam heeft gekregen.

Henk zal dinsdag 2 januari eerst over het zuidoosten van het Verenigd Koninkrijk waaien. Er worden in de ochtend en middag windstoten verwacht met een snelheid van 130 km/h. In het binnenland zijn windstoten mogelijk tot 80 km/h.

Vanwege de zware windstoten heeft het Britse Met Office code code oranje afgegeven. In het zuiden en zuidwesten is code geel afgegeven.

Eerder leek het erop dat Henk in het weekend van 30 en 31 december over het Verenigd Koninkrijk zal waaien. Dat werd dus iets later.

Storm Henk in Nederland

Nadat Henk over het Verinigd Koninkrijk is gewaaid, krijgt ook Nederland te maken met deze storm.

In IJmuiden werd tussen 19:00 uur en 20:00 uur een uur lang windkracht 9 gemeten. Daar is Henk ook in Nederland officieel de eerste storm van 2024.

De naam Henk is door het KNMI op de lijst van stormnamen gezet.

Code oranje in het noordwesten

In het noordwesten van het land worden zeer zware windstoten verwachten. Daarom heeft het KNMI in Noord Holland, Friesland, het Waddengebied en het IJselmeer code oranje afgegeven.

Er kunnen windstoten voorkomen tot 110 km/h. Aan de kust zal de wind nog iets krachtiger zijn. Daar zijn windstoten mogelijk tot 120 km/h. Op het IJsselmeer waaien de windstoten met 100 km/h.

Code geel in de rest van het land

In het rest van het land geldt code geel. Landinwaarts zijn windstoten tot 90 km/h iets minder hard dan aan de kust.

Naast de harde windstoten waait de wind vanavond krachtig met windkracht 7 en 9.

Wanneer krijgt een storm een naam?

Een storm krijgt een naam als het weerinstituut in het Verenigd Koninkrijk of Nederland code oranje of rood geeft aan het een storm. Het kan dus maar zo zijn dan storm Debi alleen in Scotland waait en dat wij er geen hinder van ondervinden.

Wat te doen bij stormschade?

Het kan maar zo zijn dat als het tot een storm komt in Nederland, er stormschade ontstaat. Dan is het wel zo handig om te weten wat je moet doen wanneer je het overkomt.

Bij veel verzekeringen is stormschade gedekt. Neem daarom bij stormschade direct contact op met je verzekering of tussenpersoon. Wanneer er stormschade ontstaat door je buren, bijvoorbeeld wanneer een boom van hun jouw kant op is gevallen, claim dit dan bij je eigen inboedel- of opstalverzekering. Heb je grote stormschade aan je woning, dan claim je deze ook bij je eigen verwerking.

Meer informatie over stormschade vind je op de website van de Consumentenbond.