Witte kerst 2021: Kijk hier of we een witte kerst krijgen


Witte kerst 2021

Een witte kerst in 2021? Dan ben je op de juiste pagina terechtgekomen. Hier lees je of we dit jaar een witte kerst kunnen verwachten. Daarnaast lees je hier wanneer er voor het laatst een witte kerst was in Nederland.

Lees daarom snel verder en kom er achter of we in 2021 een witte kerst kerst krijgen.

Krijgen we een witte kerst?

Nu het weer december is, vragen veel mensen zich af of we dit jaar een witte kerst krijgen. Niet zo gek natuurlijk. Wie wil er met kerst nou niet wakker worden in een mooi wit landschap.

We zouden een witte kerst kunnen krijgen. Dit omdat ons land met kerst precies op de grens ligt van warme en koude lucht. Het betekent wel dat er grote temperatuurverschillen zullen zijn. Er zal dus niet in het hele land (natte) sneeuw vallen. Zo wordt het in het noorden zal de temperatuur rond het vriespunt zijn en in het uiterste zuiden 6 tot 8 graden.

Het YouTube kanaal GavsWeatherVids maakt regelmatig video’s over of er sneeuw gaat vallen met kerst. Hij verwacht dat er dit jaar met kerst geen sneeuw op komst is.

Ben je benieuwd of we in 2022 een witte kerst krijgen? Kijk dan op Deze pagina.

Hoeveel kans op sneeuw met kerst?

Je hebt hierboven kunnen lezen dat de kans op sneeuw met kerst dit jaar niet zo groot is, maar hoe zit dit over het algemeen? Het KNMI heeft hier onderzoek naar gedaan en het is sinds 1901 8 keer voorgekomen dat er sneeuw viel met kerst. Over het algemeen is de kans op een witte kerst dus niet zo groot. De kans dat het gebeurt is ongeveer 7%.

Wanneer was de laatste witte kerst?

De kans op een witte kerst is niet zo heel groot. De laatste witte kerst is dan ook alweer een tijdje geleden. Het gebeurde voor het laatst in 2010. Alweer 11 jaar geleden dus.

In 2010 hadden we zelfs een officiële witte kerst. Dat wil zeggen dat er zowel op eerste als tweede kerstdag sneeuw lag. Er lag toen in Nederland 5 tot 20 centimeter sneeuw. In Zuid Limburg viel zelfs lokaal 30 centimeter.

Hoewel de kans op een witte kerst dus klein is, kun je natuurlijk altijd nog sneeuw bestellen tijdens kerst.