Storm Franklin op komst: bekijk de verwachting hier!
Is storm Franklin op komst? Dat vraag je je waarschijnlijk af nu je op deze pagina terecht bent gekomen. Het belooft opnieuw een zware storm te worden met flinke windstoten. Je bent hier dus op de juiste plek want hier lees je precies wat je kunt verwachten van storm Franklin.
Lees dus snel verder en kom alles te weten over deze storm!
Inhoudsopgave
Storm Franklin 2022
Storm Franklin is de vijfde storm van 2022 in Nederland en de zesde storm van het stormseizoen 2021-2022. Hiervoor waaide storm Barra en Arwen enkel over Groot Brittannië. Stormen Dudley en Eunice over Nederland en heeft daar schade aangericht. Nu is het dus de beurt aan storm Franklin.
Dat het zo hard gaat waaien komt omdat er boven het Verenigd Koninkrijk een buienlijn ontstaat. Deze buienlijn is een koufront en zorgt bij de scheiding met warme lucht voor flinke windstoten en verplaatst zich snel richting het oosten.
Storm Franklin op komst: De actuele verwachting
Storm Franklin is op komst op zondag 20 februari. In de loop van de dag ging het opnieuw hard gaan waaien vanuit het zuidwesten. Naast wind bracht de storm ook regen met zich mee vanwege de buienlijn die boven het Verenigd Koninkrijk is ontstaan. In de kustprovincies waren in de middag windstoten mogelijk van 75 km/h tot 90 km/h. In de avond konden er zelfs windstoten zijn van 90 km/h tot 120 km/h. Langs de westkust en in het Waddengebied was sprake zijn van een officiële storm. Er werd daar windkracht 9 gemeten.
Ook in het binnenland ging het in de avond hard waaien. Daar waren windstoten mogelijk van 75 km/h tot 100 km/h. De wind waaide daar met windkracht 5 tot 8. Er ontstond dus opnieuw schade door storm Franklin en dat terwijl we net aan het bijkomen zijn van storm Eunice.
In de nacht naar maandag was in het binnenland de wind gaan liggen. Aan de kust bleef het harder waaien. Daar wareb nog windsloten mogelijk tot 90 km/h of 100 km/h. Aan zee stond ook nog een lange tijd windkracht 8 of 9. Het was dus een onstuimige nacht.
Verwachting maandag 21 februari
Maandag zal de wind in de ochtend weer aantrekken en zal het ook weer gaan regenen. De wind draait dan naar het noordwesten. In het binnenland zal met windkracht 6 een krachtige wind staan. Er zijn dan windstoten mogelijk van 75 km/h tot 90 km/h. Aan de kust waait het een stuk harder. Daar zijn windstoten mogelijk tot ongeveer 120 km/h. Het wordt daar dus stormachtig. In de avond zijn er windstoten mogelijk tot 120 km/h.
In het binnenland zijn in de avond en in het begin van de nacht windstoten mogelijk van 80 km/h tot 100 km/h. Daarnaast zal het dan gaan regenen want er trekken buiengebieden over.
De dagen daarna zal het minder worden met de wind. De stormen zijn dan dus weer voorbij. Het echte puinruimen en het herstellen van stormschade kan dan dus echt beginnen.
Code geel in groot deel van Nederland
Met in het binnenland windstoten tot 100 km/h en uitschieters van 120 km/h tot had het KNMI zondag 20 in een groot deel van Nederland code geel afgegeven. In de kustprovincies was code oranje afgegeven. Daar dus geen code geel.
Maandag 21 februari is voor het hele land code geel afgekondigd. Dan is er ook kans op zware windstoten. Doe dus voorzichtig als je de deur uitgaat.
Code oranje in de kustprovincies
Het KNMI had op zondag 20 februari voor de provincies Noord Holland, Zuid Holland en Zeeland code oranje afgegeven vanwege de zware windstoten die mogelijk waren. Vooral tussen 20:00 uur en 23:00 uur waren in de westelijke provincies zware windstoten tussen de 100 km/h en 120 km/h mogelijk volgens het KNMI.
Het Ierse weerinstituut had eerder die dag al code oranje afgegeven vanwege deze storm. Dat betekent dat de storm officieel de naam Franklin heeft gekregen.
Code oranje wordt afgegeven wanneer er in het binnenland kans is op windstoten van meer dan 100 km/h en aan de kust 120 km/h.
Bij code oranje moet je voorbereid zijn op gevaarlijk weer. De impact van het werr is groot en er is kans op (storm)schade.
Drieling storm
Nu de storm officieel de naam Franklin heeft gekregen, hebben we te maken met een drieling storm. dat is best zeldzaam want het gebeurt niet zo vaak dat er drie stormen achter elkaar komen. Voor Eunice hadden we te maken met storm Dudley, die op woensdag 16 februari over ons land waaide.
Als het zondag en maandag gaat stormen, heeft in de maand februari in totaal 7 dagen bestormt. Daarmee staat februari 2022 op de tweede plaats met meeste stormen in februari. Alleen 32 jaar geleden, in 1990 waren er meer dagen met storm in februari. Toen stormde het 9 dagen. In 2020 en in 2002 waaide het 6 dagen in februari.
Wat te doen bij stormschade?
Het kan maar zo zijn dat als deze storm over Nederland waait, je stormschade krijgt. Het is dan wel zo handig om te weten wat je moet doen wanneer dit je overkomt.
Bij veel verwerkingen is stormschade gedekt. Neem daarom bij stormschade direct contact op met je verzekering of tussenpersoon. Wanneer er stormschade ontstaat door je buren, bijvoorbeeld wanneer een boom van hun jouw kant op is gevallen, claim dit dan bij je eigen inboedel- of opstalverzekering. Heb je grote stormschade aan je woning, dan claim je deze ook bij je eigen verwerking.
Meer informatie over stormschade vind je op de website van de Consumentenbond.