Storm Corrie op komst: Bekijk hier de verwachting
Is storm Corrie op komst? Dat vraag je je waarschijnlijk af nu je op deze pagina terecht bent gekomen. Je bent hier op de juiste plek want hier lees je precies wat je kunt verwachten van storm Corrie
Storm Corrie is de derde storm van het stormseizoen 2021-2022. Hiervoor waaide storm Barra en Arwen over Groot Brittannië. Het vorige stormseizoen werd afgesloten met storm Darcy en Evert. Nu is het dus de beurt aan storm Corrie. Het is de eerste naam die het KNMI heeft ingebracht in de lijst van stormnamen.
Lees dus snel verder en kom alles te weten over deze storm!
Inhoudsopgave
Storm Corrie op komst: Bekijk hier de verwachting
Storm Corrie is op komst. De verwachting is dat de storm maandag 31 januari over Nederland waait. Ze waait van de Noordzee naar Duitsland. Er is dan kans op zware windstoten tot 100 km/h. Aan zee zijn windstoten van 120 km/h mogelijk. In de westkust is kans op windkracht 9. Naast windstoten is er ook kans op winterse neerslag. Waarschijnlijk komt Corrie om 6:00 uur aan land. De verwachting is dat de storm over het zuidwestelijk deel van Nederland trekt.
Waarschijnlijk zal Corrie tussen 9;00 uur en 13:00 uur haar sterkst zijn. Ze trekt dan over Gelderland, Noord Brabant en Limburg. Daar zijn windvlagen van 75 km/h tot 90 km km/h mogelijk. Later in de middag zal de wind geleidelijk afnemen.
Omdat storm Corrie op komst is, heeft KLM uit voorzorg 80 retourvluchten geannuleerd. Dit is vooral vanwege de zware windstoten. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat er vliegtuigen van de landingsbaan waaien.
In het noordoosten minder wind
In Groningen, Friesland en Drente zal de storm een stuk minder heftig zijn. Dat komt omdat daar het centrum van de depressie overtrekt en in het centrum waait het minder hard. Verwacht wordt dat het in het centrum matig gaat stormen.
Neem de paraplu maar mee
Naast harde wind zorgt Corrie ook voor veel buien. Maandag kan er veel regen vallen. Neem de paraplu dus maar mee. Er kan tot 10 millimeter water vallen. De dagen daarna kan er ook nog regen vallen.
Kans op wateroverlast
Corrie zorgt naast wind en regen mogelijk ook voor hoge waterstanden. Op sommige plekken zou wateroverlast kunnen ontstaan. Waarschijnlijk zullen er een aantal stormvloedkeringen gesloten worden. Volgens Rijkswaterstaat is er dan ook geen reden tot paniek. Deze weersomstandigheden komen eens in de 2 tot 5 jaar voor.
Storm Corrie
Storm Corrie heeft deze naam op zaterdag 29 januari gekregen van de weerdiensten in Groot brittannië . Daar zijn nu al windstoten mogelijk van 95 km/h tot 112 km/h. Er is zelfs windkracht 11 gemeten. Dat is bijna orkaankracht. Het is daar dus al erg onstuimig.
Dat er in Groot brittannië bijna orkaankracht wordt gemeten wil niet zeggen dat de storm in Nederland ook zo krachtig wordt. De kans is groot dat de storm maandag al iets is afgezwakt.
Storm Malik
Ook in Nederland is het de dagen voor Corrie komt al onstuimig. Dat komt omdat storm Malik boven Scandinavië hangt. Er is in het noorden veel stormschade. Zo is een achterpui van een boerderij gewaaid en zijn platen van het gebouw van de Gasunie gewaaid. Het waait daar namelijk met windkracht 8 en er zijn windstoten mogelijk van 75km/h tot 90 km/h.
Code oranje in west Nederland
In Noord Holland en Friesland heeft het KNMI code oranje afgegeven vanwege omdat storm Corrie op komst is. Er zijn windstoten mogelijk van 100 km/h tot 120 km/h. Aan het einde van de nacht komen daar zware windstoten voor die zich vervolgens uitbreiden over de rest van het land.
Code geel in de rest van het land
Het KNMI heeft in de rest van Nederland code geel afgegeven. Dit omdat de windstoten zich over het hele land uitbreiden. Er zijn windstoten mogelijk van 75 km/h tot 90 km/h. Het verkeer en buitenactiviteiten kunnen hinder ondervinden van het weer vanwege de zware windstoten. Doe dus voorzichtig als je de deur uitgaat.
Wat te doen bij stormschade?
Het kan maar zo zijn dat als deze storm over Nederland waait, je stormschade krijgt. Het is dan wel zo handig om te weten wat je moet doen wanneer dit je overkomt.
Bij veel verwerkingen is stormschade gedekt. Neem daarom bij stormschade direct contact op met je verzekering of tussenpersoon. Wanneer er stormschade ontstaat door je buren, bijvoorbeeld wanneer een boom van hun jouw kant op is gevallen, claim dit dan bij je eigen inboedel- of opstalverzekering. Heb je grote stormschade aan je woning, dan claim je deze ook bij je eigen verwerking.
Meer informatie over stormschade vind je op de website van de Consumentenbond.
Laatst bijgewerkt: 31-01-2021 08:38 uur